Noutati topocom

Workstation vs. Desktop: De ce să alegi o Stație de Lucru (Workstation) pentru CAD?

Workstation vs. Desktop: De ce să alegi o stație de lucru (workstation) pentru CAD?

Aplicațiile destinate proiectării asistate de calculator (CAD - Computer Assisted Design) sunt softuri cu cerințe ridicate în materie de resurse. Astfel, pentru a putea folosi toate funcțiile aplicațiilor CAD, ai nevoie de un dispozitiv bine optimizat, care să aibă toate caracteristicile necesare rulării softului.

Foarte multe persoane spun că proiectarea CAD se poate face chiar și pe desktop-ul de acasă. Acest lucru este adevărat, însă există diferențe uriașe între capabilitățile unei stații de lucru (workstation) și cele ale unui PC (chiar și cele configurate personalizat / făcute pe bucăți). Dar hai să analizăm puțin caracteristicile unei stații de lucru, pentru a putea întelege de ce e recomandat să alegi un workstation în detrimentul unui PC, atunci când vine vorba de utilizarea aplicațiilor CAD.

cad workstations.PNG

Ce sunt stațiile de lucru (workstations)?

Stațiile de lucru sunt dispozitive menite să ruleze în cele mai bune condiții aplicații software cu cerințe ridicate (în special în domeniul proiectării de tip CAD). Acestea sunt produse de companii cu renume mondial în domeniul tehnologiei, precum Dell, HP sau Lenovo.

Diferența între PC-urile uzuale și stațiile de lucru constă în compatibilitatea acestora din urmă cu cele mai complexe și avansate softuri.

Pentru a asigura compatibilitate extinsă și eficiență maximă, producătorii de stații de lucru solicită date exacte și diferite teste furnizorilor de aplicații software (ISV - independent software vendors). Astfel, se asigură că stațiile de lucru puse în vânzare permit rularea programelor la capacitate maximă, fără a întâmpina probleme de incompatibilitate.

Pot rula AutoCAD / BricsCAD pe PC-ul meu?

În funcție de componentele și specificațiile computerului tău, vei putea rula programe destinate proiectării asistate de calculator. Pentru a evita eventualele neplăceri, îți recomandăm să consulți cu atenție secțiunea System Requirements (Cerințe de Sistem) prezentă pe site-ul producătorilor de aplicații CAD.

Ca să îți poți face o idee despre caracteristicile pe care trebuie să le aibă PC-ul tău pentru a rula AutoCAD, ți-am pregătit o listă succintă cu o parte din System Requirements extrase de pe site-ul oficial al producătorului (AutoDesk - AutoCAD 2020 System Requirements).

configuratie minima CAD workstation.PNG

După cum poți observa, aplicația AutoCAD are cerințe relativ ridicate, în comparație cu majoritatea aplicațiilor software. Acest lucru se datorează, în principal, funcțiilor multiple și capabilităților ridicate pe care aceasta le pune la dispoziția utilizatorilor.

De ce să aleg o stație de lucru în detrimentul unui PC?

Așa cum am menționat anterior, stațiile de lucru sunt special destinate rulării de programe avansate CAD. Astfel, componentele și specificațiile acestora îți garantează capacitatea de a folosi AutoCAD și BricsCAD fără a întâmpina diferite probleme pe care le-ai putea avea când folosești un PC (fie acesta chiar și construit pe bucăți).

Stațiile de lucru previn probleme precum:

  • Frame-drop (așa numitul lag)
  • Erori de tipul Not enough memory
  • Blue-screen / BSOD (Black Screen of Death) atunci când rulezi funcții complexe
  • Coruperea fișierelor în timpul procesării

Stații de lucru CAD / CAD Workstations

Dacă plănuiești să achiziționezi un dispozitiv pentru a rula aplicații CAD (AutoCAD sau BricsCAD), îți recomandăm să arunci o privire peste secțiunea Stații de Lucru / Workstations a site-ului nostru. Acolo vei găsi opțiuni viabile și dispozitive certificate care sunt capabile să ruleze softurile de proiectare la cel mai înalt nivel.

În această secțiune vei putea vedea toate produsele disponibile. Pentru a afla mai multe despre o anumită stație de lucru, apasă butonul Detalii produs. În pagina aferentă fiecărui workstation, vei găsi o mulțime de informații importante, care te vor ajuta să faci alegerea potrivită atunci când vine vorba de achiziționarea unei stații de lucru CAD.

Majoritatea stațiilor de lucru CAD sunt însoțite de o garanție extinsă până la 36 de luni (3 ani) si posibilitatea de a adauga licenta de Windows 10 Professional COA Refurbished pe orice sistem. Cele mai bune stații de lucru pentru AutoCAD/BricsCAD Printre cele mai bune stații de lucru destinate utilizării aplicațiilor software CAD (AutoCAD și BricsCAD) se numără:

HP Z4 G4 (i7-7800X, 3.50GHz, 32Gb)

LENOVO P500 (E5-2660 v3, 2.60GHz)

DELL T3630 (i7-9700, 3.00GHz, 32Gb)

Dacă nu te poți decide ce stație de lucru CAD să alegi, îți recomandăm să folosești una din modalitățile de contact, iar noi te vom ghida către alegerea potrivită.

Publicat in data de 26 Jan 2021 | Distribuie articolul pe: