Noutati topocom

Ce este DWG? Înapoi la elementele de bază

Ce este DWG?

DWG este un tip de fișier utilizat pentru stocarea desenelor CAD.

desen dwg civil design bricscad topocom.png

Exemplu de desen DWG, deschis în BricsCAD.

Ce este un fișier DWG?

Un fișier DWG este unul dintre cele mai frecvent utilizate tipuri de fișiere CAD de pe planetă. Este tipul de fișier nativ pentru BricsCAD® și multe alte aplicații OpenDesign Alliance. Acest lucru îl face extrem de compatibil.

DWG este un tip de fișier binar, creat inițial de Autodesk®, dar a fost proiectat si prin inginerie inversa (reverse engineering) de către OpenDesign Alliance. După o luptă acerbă în justiție, alianței OpenDesign le-a fost permis să își lanseze munca, permițând utilizatorilor CAD de pretutindeni să deschidă fișiere DWG, fără a fi nevoie să plătească pentru aplicatii software scumpe.

Cu ce se pot deschide fișierele DWG?

shape-e1565613060343.png

Exemplu de desen DWG deschis în BricsCAD® Shape, programul software gratuit de la BricsCAD®.

Există multe modalități de a deschide un fișier DWG, unele dintre ele fiind chiar gratuite! Puteți utiliza BricsCAD®, chiar și BricsCAD® Shape (pachetul software CAD gratuit de la Bricsys®). Cu un pachet software precum BricsCAD®, puteți importa, edita și crea fișiere DWG și chiar le puteți exporta în alt format de fișier.

Ce înseamnă DWG?

Literele DWG nu reprezintă nimic. Este de fapt un joc de litere din cuvântul DraWinG.

DWG înseamnă 2D?

Fișierele DWG pot funcționa în 2D și 3D! Mulți oameni presupun în mod greșit că, deoarece DWG înseamnă „DraWinG”, fișierele DWG pot fi doar în 2D. Deși acest lucru ar fi putut fi adevărat acum 30 de ani, acum cu siguranță nu mai este!

dwg cu geometrie 2d si 3d bricscad topocom.png

Exemplu de fișier DWG care conține geometrie 2D și 3D, point cloud data și adnotare, deschis în BricsCAD®.

Un fișier DWG poate conține o mulțime de diferite tipuri de informații: imagini, geometrie 2D și 3D, date BIM, nori de puncte și multe altele.

Ce este un dxf?

Fișierele DXF au fost create ca format „deschis” pentru DWG. Aflați mai multe despre fișierele DXF →

Știați?

Că fișierele .bak (drawing backup), .dws (drawing standards), .dwt (drawing template) și .sv$ (salvare automată temporară) sunt, de asemenea, diferite tipuri de fișiere DWG?

Publicat in data de 14 Dec 2020 | Distribuie articolul pe: