Noutati topocom

Intrebari frecvente despre statii de lucru mobile sau laptopuri profesionale

Ce este o stație de lucru mobilă?

O stație de lucru mobilă este un laptop/notebook care conține componente de procesare high-end si are caracteristici care nu sunt tipice unui model de laptop obisnuit din comert. Funcțiile de ultimă generație includ placi grafice mai rapide si performante, procesoare mai puternice, memorie suplimentară iar materialele din care sunt construite laptopurile prezinta o calitate superioara (fibra de carbon, aluminiu prelucrat si taiat dintr-o singura bucata, etc.) pentru a excela in cele 3 caracteristici importante: duritate, rezistenta la presiune si rezistenta la accidente/lovituri/manipulare.

Care este diferența dintre un laptop profesional (mobile workstation) și un laptop pentru jocuri (gaming)?

Există doar două diferențe majore între o stație de lucru mobila și un laptop de jocuri și acestea sunt unitatea centrală de procesare (CPU) sau procesorul și unitatea de procesare grafică (GPU) sau placa grafică. Există, de asemenea, o diferență majora în calitatea si rezolutia display-ului, la ambele tipuri de laptop.

Stațiile de lucru profesionale folosesc modele diferite de CPU și GPU care nu se găsesc în alte laptopuri pentru jocuri sau mainstream.

O stație de lucru mobilă este un echipament cu o mare putere de procesare care este utilizată pentru a efectua/rula sarcini complexe și concomitente de calcul precum aplicatii CAD, 3D rendering sau editare video. Un laptop, pe de altă parte, este utilizat pentru activități precum navigarea pe internet, rularea unor jocuri simple, trimiterea de e-mailuri și crearea de prezentări, in principiu atributii care cer mai puține resurse hardware.

Ce ar trebui să iau in considerare daca doresc sa achizitionez o stație de lucru mobilă?

Printre cele mai importante componente, daca nu cea mai importanta componenta a unui laptop profesional, este placa video. Cele mai intalnite si puternice modele folosite de catre Dell, HP si Lenovo in configuratiile laptopurilor high end sunt placile video cu chipset nVidia Quadro. Aceste placi video sunt mai scumpe deoarece favorizează mai mult acuratețea redării imaginii decât performanța. Acestea sunt dedicate pentru aplicatiile CAD, modelare și redare în care artefactele din randare (cum ar fi „jaggies” (sunt linii asemănătoare unor scări care apar acolo unde ar trebui să existe linii drepte sau curbe „netede”) pe linii) ar fi inacceptabile în rezultatul final.

Dupa placa grafica urmeaza ca importanta procesorul. Si acestea sunt impartite in functie de domeniul in care se folosesc. De exemplu, pentru Autocad: cea mai importantă caracteristica este viteza, nu numărul de nuclee, deoarece aplicatia folosește în principal un singur nucleu. Pentru desenele de dimensiuni medii, se recomandă o viteză a procesorului de 3 GHz sau mai mare. Singurul scenariu în care vor fi utilizate toate nucleele este la randare. Aplicatia Autocad a fost optimizata de la versiunea 2016 sa utilizeze in randare toate nucleele care sunt disponibile.

Mai jos am selectat cele mai bune 3 laptopuri care se afla si in oferta noastra pentru aplicații de modelare CAD și 3D, cum ar fi Solidworks, AutoCAD, ArchiCAD, Revit, Catia, MAYA și alte versiuni ale Autodesk. În afară de procesorul puternic, memoria RAM mare și ecranul FHD (Full High Definition), componenta care contează cel mai mult este placa video - GPU (Graphics Processing Unit). Fiecare producator de software CAD isi definește cerințele hardware minime pe care este recomandat să le luați în considerare. Toate laptopurile prezentate sunt compatibile pentru a rula cu orice tip de modelare, 2D sau 3D, și oferă precizia și viteza necesara lucrului cu aceastea.

Edit (2 of 21).jpg

Laptop LENOVO ThinkPad P53

Display: 15.6" | 1920 x 1080 | LED Backlit IPS FHD

Procesor: Intel Core i7-9750H 2.60GHz (4.50GHz Turbo, 12MB Cache, Hexa Core)

Memorie RAM: 32 GB DDR4 (2 x 16GB)

Stocare: 512 GB SSD M.2 NVME

Placa video: nVidia Quadro T1000 - 4GB GDDR5 / 128 bit / 768 CUDA Cores

Laptop LENOVO ThinkPad P1 2nd Gen

Display: 15.6" | 3840 x 2160 | LED Backlit UHD 4K IPS

Procesor: Intel Xeon HEXA Core W-10855M 2.80GHz (5.10GHz Turbo, 12MB Cache, Hexa Core)

Memorie RAM: 32GB DDR4 (2x 16GB)

Stocare: 1TB SSD M.2 NVME

Placa video: nVidia Quadro T2000 - 4GB GDDR6 / 128 bit / 1024 CUDA Cores

Laptop DELL XPS 15 9500

Display: 15.6" | 3840 x 2400 | LED Backlit IPS 4K UHD+ | TOUCHSCREEN

Procesor: Intel Core i7-10750H 2.60GHz (5.0GHz Turbo, 12MB Cache, Hexa Core)

Memorie RAM: 16GB DDR4 (1 x 16GB)

Stocare: 512GB SSD M.2 NVME

Placa video: nVidia GeForce GTX 1650 Ti - 4GB GDDR6 / 128 bit / 1024 CUDA Cores

Lista completa cu toate laptopurile refurbished disponibile o puteti gasi aici

Publicat in data de 16 Jun 2021 | Distribuie articolul pe: