Noutati topocom

Descrierea in detaliu a comenzii F21. Adaugare/Editare Date

Ultimele articole:
Cum să protejezi bateria laptopului pe termen lung: Sfaturi utile pentru o longevitate sporită De ce să alegi BricsCAD Maintenance: Beneficii esențiale pentru un flux de lucru eficient Mentenanta de 1 an pentru Topograph & CADGen BricsCAD V25 – Tot ce trebuie să știi despre noua versiune a software-ului CAD DELL Precision 7740 Mobile Workstation Refurbished – Putere și Performanță la Preț Corect TOPOGRAPH10 STUDENT: Instrumentul esențial pentru Prelucrarea Datelor Topografice in mediul academic Intrebari frecvente BricsCAD Software cu Mentenanță Inclusă: Tipuri, Proces și Costuri Topograph & CADGen cu Mentenanta din 1.04.2024 Update Nou Aprilie 2024 - Topograph 10 cu Mentenanta & CADGen 3.0 cu Mentenanta Bibliografie pentru examinarea persoanelor fizice care solicită autorizare categoria B Licențierea BricsCAD simplificată: Alegerea planului potrivit pentru nevoile tale Optimizarea Costurilor în Afacerea Ta Prin Utilizarea Echipamentelor IT Refurbished Update Nou Septembrie 2023 - Topograph 10 & CADGen 3.0 Diferentele de caracteristici intre versiunile BricsCAD Domeniile de activitate in care se poate utiliza aplicatia Bricscad CADGen 3. Aplicatie completa pentru cadastru sistematic Generarea fișierelor ESRI SHP pentru Cadastru General Beneficiile Utilizării Aplicațiilor Cu Licență vs. Pericolele Aplicațiilor Fără Licență Topografia Digitală în Era Modernă: Cum Să Folosești Tehnologia pentru a Avea un Avantaj Competitiv

Descrierea comenzii F21. Adaugare/Editare Date

La prima utilizare a acestei comenzi, programul va afișa o casetă de dialog pentru inițializarea lucrării de Cadastru General. În această casetă de dialog se vor introduce datele comune pentru toate imobilele din sectorului cadastral (judet, UAT, număr sector cadastral, tip zonă (cooperativizată sau necooperativizată), codul poștal de extravilan, număr planșă, numele, prenumele sau denumirea persoanei autorizate).

initializare cadastru general topograph topocom.png

În caseta de dialog Initializare Cadastru General se va selecta un județ din lista derulantă. După selecția unui județ, programul va completa automat lista derulantă Comuna/Oras/Municipiu cu toate UAT-urile din județul selectat. Se alege UAT-ul dorit din lista derulantă, iar apoi se va introduce numărul sectorului cadastral și se va alege tipul zonei (cooperativizată sau necooperativizată). Se va completa codul poștal de extravilan sau – după caz - se poate utiliza codul poștal implicit cu valoarea 999999. Se introduce numărul planșei și numele, prenumele sau denumirea persoanei autorizate. Se acționează butonul Continuă, iar apoi se selectează conturul imobilului (polilinie 2D închisă de pe layerul TERENURI). După selecția imobilului, programul va afișa următoarea casetă de dialog:

adaugare editare date imobil topograph topocom.png

Descrierea controalelor din caseta de dialog Adaugare/Editare Date Imobil

Numar CADGEN - Acest câmp se va completa cu o valoare numerică întreagă (mai mare sau egală cu 0). Dacă, pe desen, în interiorul imobilului există un număr CADGEN (ca obiect de tip TEXT) amplasat anterior cu comanda NUMERE, programul va prelua automat acel număr CADGEN și-l va completa automat.

Sector Cadastral – Programul completează automat acest câmp cu numărul sectorului cadastral, conform datelor de inițializare. Caseta de editare este implicit inactivă, numărul sectorului cadastral nefiind unul editabil.

Zona - Acest câmp este completat automat cu tipul zonei (cooperativizată sau necooperativizată), conform datelor de inițializare a lucrării de cadastru general. Totuși, poate fi selectat alt tip de zonă decât cel propus deoarece, în practică există și sectoare cadastrale mixte (care includ ambele tipuri de zone).

Tip imobil - Acest câmp permite alegerea tipului de imobil: neîmprejmuit sau împrejmuit. În mod implicit, programul propune tipul de imobil neîmprejmuit.

Ident. Electronic - Acest câmp permite introducerea numărului cărții funciare în format electronic, dacă acesta există.

Nr. CF Veche – În acest câmp se va introduce – după caz – numărul cărții funciare vechi.

Nr. CAD Vechi – În acest câmp se va introduce – după caz – numărul cadastral vechi (alocat anterior).

Nr. Topografic – În acest câmp se va introduce – după caz – numărul topografic al imobilului. Atentie! Acest număr nu este cel al unei parcele dintr-un titlu de proprietate, ci numărul topgrafic din cărțille funciare vechi (așa cum este cazul fostelor zone necooperativizate, cu Decret-Lege nr. 115).

Observații teren – În acest câmp se va introduce un șir pentru observațiile specifice terenului. Observațiile introduse se vor regăsi în partea I a cărții funciare (primul tabel TEREN din extrasul CF) la rubrica Observații/Referințe.

Comutatorul retine observatiile si propune-le la urmatorul imobil fara date permite completarea automată a observațiilor introduse, atunci când se selectează următorul imobil fără date asociate. Butonul Contestatii permite introducerea uneia sau mai multor contestații pentru imobilul curent. Butonul permite atât adăugarea unei contestații noi, cât și editarea sau ștergerea unei contestații deja introduse. După acționarea butonului, programul va afișa caseta de dialog Introducere/Editare Contestatii conform imaginii de mai jos (Fig 3a). Butonul Adauga permite adaugarea unei contestații noi, iar butonul Editeaza permite editarea unei contestații deja introduse. Pentru fiecare contestație se vor introduce obligatoriu 4 date distincte: numărul procesului verbal de contestație, data acestuia, numărul procesului verbal de soluționare și data acestuia. Aceste date se introduc într-o casetă de dialog denumită Date contestatie conform modelului prezentat mai jos (Fig. 3b).

introducere editare contestatii topograph topocom.png

Pentru introducerea datelor proceselor verbale, în caseta de dialog se acționează butoanele Data PV Contestatie și Data PV Solutionare, iar programul va afișa o casetă specifică, conform modelului din Fig. 3c.

De rețint faptul că, datele aferente contestațiilor se vor regăsi exclusiv în registrul cadastral al imobilului (în subtabelul 4. NOTARI, PROCESE, INTERDICTII, coloana Imobil contestat / necontestat).

Zona Adresa Teren include un text informativ conținând adresa terenului și butonul Editeaza Adresa Teren pentru modificarea adresei imobilului. Întotdeauna, în cazul unui imobil fără date asociate, programul va completa automat textul informativ cu adresa de extravilan a terenului, conform datelor introduse la inițializarea lucrării. Dacă imobilul selectat este situat în extravilan, nu va mai fi necesară utilizarea butonului Editeaza Adresa Teren, cu excepția cazului în care imobilul este situat în intravilan.

Butonul Editeaza Adresa Teren din zona Adresa Teren permite modificarea adresei terenului (imobilului). Se recomandă utilizarea acestui buton numai în cazul în care imobilul este situat în intravilan. După acționarea acestui buton, programul va afișa caseta de dialog Adresa:

introducere adresa topograph topocom.png

După cum se poate observa, în caseta de dialog pentru adresa terenului, cîmpurile pentru județ și UAT (Comuna/Oras/Municipiu) sunt completate automat cu datele de la initializarea lucrării, și nu pot fi editate. De asemenea, informațiile care se vor introduce în caseta de editare Descriere suplimentara, se vor regăsi la sfârșitul adresei terenului, în paranteză. În practică, anumite OCPI-uri au solicitat ca, în cadrul adresei terenului să se regăsească informații referitoare la tarla și parcelă, iar aceste informații să fie prezente și în opisul alfabetic al titularilor. În astfel de situații, este obligatorie completarea casetei de editare Descriere suplimentară cu aceste informații (de ex. Tarla 125, parcela 625).

Zona Parcele permite introducerea/editarea/ștergerea datelor parcelelor din componența imobilului. Zona include 3 butoane (Adauga, Editeaza și Sterge), și o lista derulantă pentru afișarea numerelor (cifrelor arabe) ale parcelelor introduse.

Butonul Adauga permite afișarea unei casete de dialog pentru introducerea datelor unei parcele, ca în imaginea de mai jos.

introducere editare parcela Topograph Topocom.png

În caseta de editare Numar se va introduce cifra arabă corespunzătoare parcelei curente. Întotdeauna, pentru prima parcelă se va introduce numărul 1, pentru cea de-a doua parcelă numărul 2 ș.a.m.d. În caseta de editare Suprafata masurata se va introduce o valoare întreagă pozitivă, reprezentând suprafața măsurată a parcelei. Caseta Sup. Disponibila a fost introdusă în scop informativ, pentru a cunoaște întotdeauna mărimea suprafeței disponibile, în special când imobilul este format din mai multe parcele, cu categorii de folosință diferite. Comutatorul Intravilan se va bifa numai dacă parcela este situată în intravilan. Din lista derulantă Categoria de folosinta se va alege articolul corespunzător categoriei de folosință a parcelei curente. În cazul în care parcela curentă este înscrisă într-un titlu de proprietate emis conform Legii nr. 18/1991, casetele de editare Numar titlu proprietate, Numar tarla și Numar parcela se vor completa conform datelor înscrise în titlu. Caseta de editare Nr. Topografic se va completa, după caz (de regulă, acest câmp este specific zonelor necooperartivizate cu cărți funciare vechi, deschise în baza Decretului-Lege nr. 115). Caseta de editare Mentiuni se va completa – după caz - cu date specifice parcelei curente (de ex. identificări cu CF veche, posibile erori materiale de numerotare etc). În partea de jos a casetei de dialog sunt prevăzute două comutatoare. Comutatorul retine numar tarla si propune-l la noua parcela permite completarea automată a numărului de tarla la următoarea parcelă din componența imobilului (după caz). Comutatorul propune ca suprafață masurata pe cea disponibila permite completarea automată a casetei suprafeței măsurate, la fiecare utilizare a butonului Adauga pentru o nouă parcelă. Datele introduse în caseta de dialog se vor putea salva prin acționarea butonului Salveaza, iar numărul parcelei (introdus în caseta Numar) va figura în lista derulantă din partea inferioară a zonei Parcele.

Butonul Editeaza permite modificarea datelor unei parcele deja introduse. Acest buton este disponibil numai după selectarea unei parcele din lista derulantă (din partea inferioară a zonei Parcele). Acționarea acestui buton are ca efect apariția casetei de dialog anterioare (Fig. 5), iar schimbarea datelor se validează cu butonul Salveaza.

Butonul Sterge este disponibil numai după selectarea unei parcele din lista derulantă (din partea inferioară a zonei Parcele). Ștergerea unei parcele se va face numai după confirmarea acestei operații (printr-o casetă de dialog de confirmare).

stergere parcela Topograph Topocom.png

Zona Constructii permite introducerea/editarea/ștergerea datelor construcțiilor din componența imobilului. Zona include 3 butoane (Adauga, Editeaza și Sterge), și o lista derulantă pentru afișarea construcțiilor introduse (C1, C2, C3 etc).

Butonul Adauga permite afișarea unei casete de dialog pentru introducerea datelor unei construcții noi, ca în imaginea de mai jos.

introducere editare constructii topograph topocom.png

Conturul unei construcții trebuie să fie prezent în desenul curent, în interiorul imobilului. Construcțiile sunt polilinii 2D închise (cu subopțiunea Close) amplasate pe un layer diferit de layerul TERENURI, fără segmente curbe sau vertexuri duble. Se va acorda o mare atenție modului de construcție al poliliniilor construcțiilor, respectând recomandările din manualul de utilizare.

Butonul Selectare polilinie constructie din desen permite suspendarea temporară a casetelor de dialog, pentru selectarea din desen a poliliniei construcției. Aceasta trebuie să fie integral situată în interiorul imobilului, sau sa aibă vertexuri identice cu cele ale terenului (dacă are laturi comune cu laturile terenului).

Caseta de editare Numar constructie se va completa automat cu numărul propus al construcției (de ex. C1, C2, C3 etc). Acesta este un câmp editabil ce conține obligatoriu prefixul C urmat de numărul întreg al construcției.

Comutatorul Are acte se va bifa numai în cazul unei construcții cu acte de proprietate. Pentru orice construcție cu acte, trebuie să existe cel puțin o înscriere de tip întabulare drept de proprietate.

Caseta de editare Supr. Construita masurata este un câmp needitabil, în care programul preia automat suprafața construcției (poliliniei) selectate din desen

Caseta de editare Suprafata desfasurata este un câmp editabil opțional care se recomandă a se completa numai dacă se cunoaște mărimea suprafeței desfășurate.

Lista derulantă Cod grupa destinatie conține un număr de 4 articole și este un câmp obligatoriu.

Caseta de editare Numar nivele este un câmp obligatoriu, în care se va introduce o valoare întreagă pozitivă reprezentând numărul de nivele al construcției (de ex. pentru o construcție cu regim de înălțime parter numărul este 1, pentru o clădire cu regim D+P+1 numărul este 3 ș.a.m.d.).

Caseta de editare Numar unitati individuale este completat în mod implicit cu valoarea 0. În cazul în care construcția curentă este de tip condominiu, în acest câmp se va introduce o valoare întreagă pozitivă mai mare ca 1, reprezentând numărul unităților individuale (apartamente, spații comerciale sau cu altă destinație etc) din componența construcției de tip condominiu.

Zona Adresa constructie include un text informativ conținând adresa construcției și butonul Editeaza Adresa pentru modificarea adresei construcției. Întotdeauna, în mod implicit, programul va propune ca adresa construcției să fie identică cu cea a terenului și va completa automat textul informativ cu adresa terenului. De aceea, în cazul imobilelor din intravilan, înainte de adăugarea unei construcții se recomandă introducerea adresei terenului folosind butonul Editeaza Adresa Teren din caseta de dialog principală (Fig. 2). În acest fel, pentru orice construcție nou introdusă, adresa acesteia va coincide cu adresa terenului, și nu va mai fi necesară utilizarea butonului Editeaza Adresa.

Butonul Editeaza Adresa din zona Adresa constructie permite modificarea adresei construcției, pe baza unei casete de dialog similare celei din Fig. 4.

Butonul Editeaza permite modificarea datelor unei construcții deja introduse. Acest buton este disponibil numai după selectarea unei construcții din lista derulantă (din partea inferioară a zonei Constructii). Acționarea acestui buton are ca efect apariția casetei de dialog anterioare, iar schimbarea datelor se validează cu butonul Salveaza. Pe lângă modificarea datelor textuale, este posibilă inclusiv preluarea din desen a altei polilinii (din interiorul imobilului) pentru construcția de editat.

Butonul Sterge este disponibil numai după selectarea unei constructii din lista derulantă (din partea inferioară a zonei Constructii). Ștergerea unei construcții se va face numai după confirmarea acestei operații (printr-o casetă de dialog de confirmare ca în Fig. 8). ATENȚIE! Ștergerea unei construcții implică ștergerea tuturor înscrierilor referitoare la construcția respectivă (mai puțin persoanele deja introduse în cadrul imobilului).

stergere constructie topograph topocom.png

Zona Unitati individuale permite introducerea/editarea/ștergerea datelor unităților individuale din componența unei construcții de tip condominiu, deja introduse. Zona include 3 butoane (Adauga, Editeaza și Sterge), și o lista derulantă pentru afișarea unităților individuale introduse.

Butonul Adauga permite afișarea unei casete de dialog pentru introducerea datelor unei unități individuale, ca în imaginea de mai jos.

introducere editare unitate individuala Topograph Topocom.png

Pentru adăugarea unei unități individuale se va selecta în prealabil construcția de tip condominiu din lista construcțiilor de la partea de jos a zonei Constructii. Apoi, programul va afișa caseta de dialog din Fig. 9.

Câmpul ID Cadastru Sistematic va fi completat automat de program, cu un text de forma 34-C1-U1, în care 34 este numărul CADGEN al imobilului, C1 este numărul construcției de tip condominiu iar U1 este numărul unității individuale curente. Programul va aloca câte un ID fiecărei unități individuale, pe măsura introducerii acestora. De asemenea, se vor introduce obligatoriu, exact atâtea unități individuale câte au fost declarate în câmpul Numar unitati individuale din caseta de dialog Introducere/editare constructii (Fig. 7).

Se vor completa câmpurile din caseta de dialog (Fig. 9), respectându-se obligativitatea introducerii câmpurilor pentru Nr. Apartament, Numar camere, Suprafata utila, Cota parti comune, Cota teren indiviza și Mentiuni/Descriere unitate individuala. Din lista derulantă Parti comune se vor alege articolele corespunzătoare. Pentru selecția mai multor articole se va utiliza tasta Ctrl iar la final, validarea datelor introduse se va face cu ajutorul butonului Salveaza.

Butonul Editeaza permite modificarea datelor unei unități individuale deja introduse. Acest buton este disponibil numai după selectarea unei unități individuale din lista derulantă (din partea inferioară a zonei Unitati individuale). Acționarea acestui buton are ca efect apariția casetei de dialog din Fig. 9, iar schimbarea datelor se validează cu butonul Salveaza.

Butonul Sterge este disponibil numai după selectarea unei unități individuale din lista derulantă (din partea inferioară a zonei Unitati individuale). Ștergerea unei unități individuale se va face numai după confirmarea acestei operații (printr-o casetă de dialog de confirmare). ATENȚIE! Ștergerea unei unități individuale implică ștergerea tuturor înscrierilor referitoare la unitatea individuală respectivă (mai puțin persoanele deja introduse în cadrul imobilului).

stergere unitate individuala cadgen topocom.png

Zona Coordonate din Fig. 2 cuprinde o listă derulantă a coordonatelor terenului și – după caz – a construcțiilor, o casetă de editare pentru suprafața din act a imobilului (terenului) și un buton-imagine ce permite salvarea coordonatelor terenului și construcțiilor într-un fișier extern ASCII cu extensia txt.

Atunci când se selectează o parcelă din lista derulantă a parcelelor (din partea inferioară a zonei Parcele), lista coordonatelor se va completa automat cu coordonatele punctelor de pe conturul terenului (imobilului), ca în imaginea de mai jos:

coordonatele terenului Topograph Topocom.png

Atunci când se selectează o construcție din lista derulantă a construcțiilor (din partea inferioară a zonei Constructii), lista coordonatelor se va completa automat cu coordonatele punctelor de pe conturul construcției selectate, ca în imaginea de mai jos:

coordonate puncte contur constructie topograph topocom.png

Caseta de editare Sup. Din Acte se completează automat de către program cu mărimea suprafeței poliliniei selectate (imobilului). Acest câmp este unul obligatoriu și poate fi oricând modificat. Este obligatoriu ca acest câmp să conțină o valoare numerică întreagă.

salvare coordonate teren ASCII topograph.png

Zona Inscrieri partea a 2-a din Fig. 2 și Fig. 13 cuprinde o listă derulantă cu denumirile generice ale înscrierilor în partea a 2-a, butonul Adauga pentru adăugarea unei înscrieri noi în partea a 2-a, butonul Editeaza pentru modificarea datelor unei înscrieri și butonul Sterge pentru ștergerea unei înscrieri existente în partea a 2-a.

inscrieri partea a 2a topograph.png

Înscrierile de carte funciară sunt destinate referințelor existente în cadrul unui imobil. În cadrul unui imobil pot exista 3 categorii de referințe: o referință teren (T), una sau mai multe referințe pentru construcții (C1, C2...) și două sau mai multe referințe pentru unități individuale (34-C1-U1, 34-C1-U2,...).

Orice înscriere care se va introduce sau edita în partea a 2-a a cărții funciare, are legătură cu una sau mai multe referințe deja introduse, din cele enumerate anterior. Întotdeauna, în cadrul unui imobil referința T există, indiferent dacă imobilul conține construcții sau nu. În cazul unui imobil fără construcții, referințele C1, C2, ... nu există. În cazul unui imobil care conține construcții, dar care nu sunt de tip condominiu, nu există referințe pentru unități individuale (de ex. 34-C1-U1, 34-C1-U2,...). Pentru a introduce o înscriere în partea a 2-a a cărții funciare, este obligatorie existența referinței T. De aceea, pentru a putea efectua o înscriere în partea a 2-a, este obligatoriu să avem introdusă cel puțin o parcelă.

Butonul Adauga permite efectuarea unei înscrieri în partea a 2-a a cărții funciare, iar datele înscrierii se vor introduce într-o casetă de dialog de forma:

introducere editare inscriere topograph.png

Caseta de editare Nr. cerere se va completa numai în cazul în care, pentru imobilul curent a fost deschisă o carte funciară și/sau dispune – după caz – de identificator electronic.

Butonul Data cerere permite introducerea datei calendaristice a cererii (dacă este cazul). Data cererii se va introduce într-o casetă de dialog specifică, de forma celei prezentate în Fig. 3c. După introducerea datei și validarea cu OK în caseta din Fig. 3c, programul va afișa data introdusă printr-un text amplasat în dreptul butonului Data cerere, în formatul zi/luna/an (de ex. 12/02/2019).

Caseta de editare Numar act se va completa cu numărul actului care stă la baza înscrierii curente. De precizat că acest câmp este unul obligatoriu și se recomandă introducerea doar a numărului actului. Se va evita introducerea de texte descriptive inutile (de ex. Tilu de proprietate nr. ..., Contract de vânzare-cumpărare nr. ... etc).

Butonul-imagine + din partea dreaptă a casetei de editare Numar act (Fig. 14) a fost introdus în scopul alegerii unui act deja introdus în sectorul cadastral. Atunci când în sectorul cadastral mai există imobile cu date asociate, după acționarea butonului + programul va afișa o casetă de dialog de forma:

selectare act topograph.png

După cum se poate observa în Fig. 15, caseta de dialog Selectare Act conține mai multe câmpuri. Câmpul Numar Act permite introducerea numarului de act, iar butonul-imagine alăturat (lupa) permite identificarea rapidă a actului, atunci când acesta există. Lista derulantă din partea de jos a casetei de editare Numar act conține toate numerele actelor existente în sectorul cadastral. Alegerea unui act din lista derulantă, conduce la completarea automată a zonelor din dreapta, respectiv Data act, Tip act, Autoritate emitenta act și Observatii act. Prin completarea automată a zonelor din dreapta vom putea constata, dacă actul selectat este cel căutat sau nu, știind faptul că pot exista acte diferite, dar cu același număr. Validarea alegerii unui act se face cu ajutorul butonului OK. După validare, programul va completa automat câmpurile casetei de dialog din Fig. 14, respectiv: Număr act, textul datei din dreptul butonului Data act, Tip act, Autoritatea emitenta act și Observatii act.

Butonul Data act din caseta de dialog a înscrierii curente (Fig. 14) permite introducerea datei calendaristice a actului care stă la baza înscrierii curente. Data actului se va introduce într-o casetă de dialog specifică, de forma celei prezentate în Fig. 3c. După introducerea datei și validarea cu OK în caseta din Fig. 3c, programul va afișa data introdusă printr-un text amplasat în dreptul butonului Data act, în formatul zi/luna/an (de ex. 12/02/2019).

Lista derulantă Tip act permite alegerea tipului actului care stă la baza înscrierii curente. Lista include 10 articole, ca în imaginea de mai jos:

tip act topograph.png

Caseta de editare Autoritatea emitenta act se va completa cu numele prescurtat al autorității emitente a actului. Pentru ușurință, dar și pentru asigurarea unui caracter unitar al datelor introduse, în dreptul casetei de editare a fost amplasat butonul-imagine +. Dacă sectorul cadastral include și alte imobile cu date asociate, prin apăsarea butonului + programul va afișa o casetă de dialog coținând o listă sortată alfabetic, cu denumirile tuturor autorităților emitente ale actelor introduse, ca în imaginea următoare:

selectare autoritate emitenta act topograph.png

După alegerea unui articol din lista derulantă (Fig. 17) se va acționa butonul Accept iar denumirea autorității emitente selectate se va prelua automat în câmpul Autoritate emitentă act (din Fig. 16).

Caseta de editare Observatii act se va completa opțional, cu o informație textuală descriptivă pentru actul de proprietate introdus. În general, această informație suplimentară are un scop descriptiv pentru actul de proprietate. Spre exemplu, în cazul actelor notariale, pot exista o serie de variante (contracte de vânzare-cumpărare, certificate de moștenitor etc.). Pentru ușurință, dar și pentru asigurarea unui caracter unitar al datelor introduse, în dreptul casetei de editare a fost amplasat butonul-imagine + cu care se va afișa o casetă de dialog coținând o listă de observații act.

selectare observatie act topograph.png

Lista observațiilor act poate fi oricând modificată folosind comanda OBSACT, disponibilă prin apelarea directă la promptul de comandă (înainte sau după utilizarea comenzii F21).

Caseta de editare Poziita se va completa cu numărul de ordine al înscrierii. În cazul imobilelor fără date asociate, înscrierile în partea 2-a a cărții funciare se vor introduce în ordinea cronologică a actelor de proprietate. De aceea, se recomandă ca pentru prima înscriere să se introducă la poziția înscrierii numărul 1, pentru cea de-a doua înscriere numărul 2 ș.a.m.d.

Zona Inscrierea se refera la include o listă derulantă cu referințele introduse în imobil, un buton pentru selectarea tuturor referințelor din listă și un buton pentru deselectarea tuturor referințelor din listă.

Butonul Selecteaza tot permite selecția (evidențierea) tuturor articolelor din lista referințelor, ca în imaginea de mai jos:

evidentierea tuturor articolelor topocom.png

Dacă există mai mult de două referințe și se dorește alegerea doar a unora dintre ele, se poate utiliza tasta Ctrl și butonul din stânga al mouse-ului pentru alegerea articolelor dorite.

Butonul Deselecteaza tot permite deselectarea tuturor articolelor (referințelor) din lista derulantă.

Lista derulantă Tip înscriere cuprinde un număr de 4 articole, conform imaginii de mai jos:

tip inscriere topograph topocom.png

În cazul în care, din lista derulantă Tip inscriere se aleg articolele Intabulare sau Inscrierea provizorie, listele derulante Tip Drept și Mod dobandire vor deveni active și vor permite selecția unui articol din cele două liste, conform imaginii din Fig. 20. În cazul în care, din lista derulantă Tip inscriere se alege articolul Notare, listele derulante Tip Drept și Mod dobândire, dar și casetele de editare Cota fractionara, Detalii drept, Moneda și Valoare vor fi inactive. În cazul în care, din lista derulantă Tip inscriere se alege articolul Inscrierea posesiei, lista derulantă Tip Drept va prelua automat articolul PROPRIETATE, lista derulantă Mod dobandire va prelua automat articolul Constituire, iar câmpurile pentru Moneda și Valoare vor deveni inactive.

Caseta de editare Cota fractionara se va completa – după caz – cu un câmp de forma 1/1, 3/4 etc. Este obligatorie prezența caracterului / (slash) pentru ca valoarea introdusă să fie una validă.

optiune cota fractionara topograph.png

Setarea unei cote fracționare implicite permite ca, la fiecare înscriere nouă, programul să completeze automat câmpul Cota fractionara, cu valoarea propusă în caseta de dialog din Fig. 21.

Comutatorul retine tip inscriere, tip drept si mod de dobandire pentru viitoarea utilizare permite completarea automată a acestor cîmpuri, cu datele introduse la ultima înscriere efectuată.

În caseta de editare Detalii drept se va introduce, după caz, un text descriptiv al dreptului de proprietate.

Caseta de editare Nota se va completa obligatoriu în cazul înscrierilor de tip Notare. În dreptul casetei a fost prevăzut un buton + pentru afișarea tuturor notelor introduse, pentru toate înscrierile de tip Notare efectuate. Utilizarea unei note existente permite atât introducerea rapidă a datelor, cât și un caracter unitar al informațiilor introduse. Selectarea unei note se va face în baza unei casete de dialog de forma:

selectare text nota topograph.png

După alegerea unei note din lista (după caz) se va acționa butonul Accept, iar nota selectată se va completa automat în caseta de editare Nota (din Fig. 20).

Caseta de etitare Observații se va completa cu o observație referitoare la înscrierea curentă, după caz.

Zona Persoane din Fig. 14 cuprinde o listă derulantă cuprinzând numele, prenumele sau denumirile tuturor persoanelor fizice și juridice din cadrul imobilului curent. În partea dreaptă a listei persoanelor sunt dispuse 5 butoane care permit adăugarea, editarea, ștergerea, selectarea și deselectarea tuturor persoanelor fizice sau juridice.

Butonul Adauga permite introducerea datelor aferente unei persoane fizice sau juridice într-o casetă de dialog de forma:

introducere editare titular persoana topograph.png

Zona Tip Persoana include 3 butoane radio pentru alegerea tipului de persoană: Persoana Fizica, Persoana Juridica sau NEIDENTIFICAT. La alegerea butonului radio Persoana Fizica, programul va activa câmpurile din zona Date persoana fizica din caseta de dialog (Fig. 23). La alegerea butonului radio Persoana Juridica, programul va activa câmpurile din zona Date persoana juridica. La alegerea butonului radio NEIDENTIFICAT va fi disponibilă doar caseta de editare Observatii.

În partea draptă a zonei Tip Persoana au fost amplasate două liste derulante ce conțin numele, prenumele sau denumirile persoanelor. În Lista persoanelor din sector se vor regăsi, în ordine alfabetică, toate persoanele existente în sectorul cadastral, iar în Lista persoanelor din import csv se vor regăsi, după caz, persoanele incluse într-un fișier csv declarat anterior ca fișier de import persoane, cu ajutorul comenzii F28. Import/export persoane. Alegerea unei persoane fizice sau juridice dintr-o listă derulantă va conduce la completarea datelor acestei persoane, așa cum acestea au fost introduse (sau importate). Programul va prelua automat atât datele individuale ale persoanei selectate din listă, dar și datele de adresă a persoanei.

În cazul persoanelor fizice, zona Date persoana fizica include câmpurle referitoare la Nume, Prenume, Initiala tatalui, Nume anterior, CNP, cetățenie. Tip act, Serie, Numar, Telefon, E-mail. În cazul persoanelor fizice decedate se va bifa comutatorul Defunct. În partea dreaptă a comutatorului, caseta de dialog include un buton-imagine pentru efectuarea unei setări specifice proprietarilor decedați. După acționarea acestui buton, programul va afișa o casetă de dialog de forma:

optiune defunct topograph.png

Conform casetei de dialog, în cazul proprietarilor decedați, la bifarea comutatorului Defunct, zona Observații se poate completa automat cu un anumit text (de exemplu proprietar decedat). Totodată, ca urmare a unor reguli diferențiate (impuse de anumite OCPI-uri), observațiile persoanei decedate pot lipsi din fișierele CGXML generate ulterior cu comanda F25 (dacă se bifează comutatorul corespunzător din caseta de dialog Fig. 24).

În dreptul casetei de editare a CNP-ului persoanei fizice a fost amplasat un buton-imagine (lupă). Acest buton permite localizarea rapidă a unei persoane din sectorul cadastral, după introducerea CNP-ului acesteia. Atunci când o persoană a fost identificată prin această procedură, programul va completa automat datele individuale și de adresă ale persoanei identificate și va afișa un mesaj informativ de forma:

persoana identificata.png

Dedesuptul casetei de introducere a CNP-ului a fost prevăzul un comutator denumit CNP neidentificat, iar în dreptul acestuia un buton-imagine pentru setări.

optiune CNP neidentificat topocom.png

Comutatorul CNP neidentificat se va bifa numai atunci când nu se cunoaște CNP-ul persoanei fizice curente, iar bifarea acestui comutator va avea ca efect completarea casetei de editare CNP cu valoarea 9999999999999. De asemenea, la apăsarea butonului-imagine pentru setări, programul va afișa o casetă de dialog de forma celei din Fig. 26.

În cazul persoanelor juridice, se va acționa butonul radio Persoana Juridica, iar programul va activa automat câmpurile de editare din zona Date persoana juridica, respectiv câmprile Denumire și CUI. În dreptul casetei de editare CUI a fost amplasat un buton-imagine (lupă). Acest buton permite localizarea rapidă a unei persoane juridice din sectorul cadastral, după introducerea CUI-ului acesteia. Atunci când o persoană juridică a fost identificată prin această procedură, programul va completa automat datele individuale (denumire + CUI) și de adresă ale persoanei identificate și va afișa un mesaj informativ de forma celui din Fig. 25. Comutatorul CUI neidentificat permite completarea automată a casetei de editare cu valoarea 9999999999999.

Pentru completarea datelor unei persoane se va introduce și adresa de domiciliu a persoanei fizice sau juridice, folosind butonul Adauga/Modifica Domiciliu, cu exceptia cazului în care a fost selectată o persoană deja introdusă (dintr-o listă derulantă), sau atunci când s-a folosit identificarea pe bază de CNP sau CUI (folosind unul din butoanele-imagine de localizare de tip lupă).

Butonul Adauga/Modifica Domiciliu permite adăugarea, respectiv etitarea domicilului unei persoane fizice sau juridice, iar datele se vor introduce într-o casetă de dialog de forma:

adresa topograph.png

În caseta de dialog Adresa se vor introduce datele de domiciliu ale persoanei curente. Caseta este similară cu cea din Fig. 4 pentru introducerea adresei terenului. În caseta datelor de adresă pentru persoane, câmpurile pentru Judet, UAT (Comuna/Oras/Municipiu) și comutatorul pentru adresa în afara României sunt active. Totodată, în dreptul câmpului de introducere a codului poștal a fost amplasat un buton-imagine pentru setări. Setările pentru codul poștal se referă la utilizarea unei valori implicite a acestuia, conform casetei de dialog următoare:

optiuni cod postal adresa persoana topograph.png

După cum se poate observa, codul poștal propus din adresa persoanei poate fi cel al UAT-ului (din datele de inițializare a lucrării de cadastru general), sau codul poștal cu valoarea 999999. De asemenea, caseta opțiunilor include și posibilitatea de a nu folosi nicio valoare implicită. Datele de adresă ale unei persoane se vor valida în caseta de dialog din Fig. 27, cu butonul OK.

În caseta de dialog Introducere/Editare Titular Persoana din Fig. 23 a fost amplasat în partea din stânga-jos un buton denumit Domiciliu implicit. După acționarea acestui buton, programul va afișa următorul mesaj informativ:

info domiciliu implicit topograph.png

După cum se știe, datele de adresă ale persoanelor fizice sau juridice sunt obligatorii. De aceea, opțiunea utilizării unui domiciliu implicit al persoanelor poate fi utilă, în special în cazul în care nu se cunoaște domiciliul tuturor persoanelor din sectorul cadastral. După afșarea mesajului informativ, programul va lansa o casetă de dialog denumită Introducere/Editare Domiciliu implicit care are o formă similară celei din Fig. 27. Chiar dacă a fost introdusă o adresă pentru domiciliul implicit, pentru ca programul să utilizeze acest domiciliu, în caseta de dialog din Fig. 23 va trebui bifat obligatoriu comutatorul domiciliu implicit. Setarea unui domiciliu implicit se face o singură dată, dar datele domiciliului implicit se pot modifica în orice moment. O altă facilitate referitoare la adresa persoanelor este posibilitatea de utilizare a domiciliului terenului, prin bifarea comutatorului preia adresa imobilului. Comutatoarele domiciliu implicit și preia adresa imobilului au efecte de butoane radio, în sensul că, prin acționarea lor, ele se exclud reciproc. Datele individuale și de adresă ale unei persoane se vor valida prin acționarea butonului OK în caseta de dialog Introducere/Editare Titular/Persoana (Fig. 23). După introducerea unei persoane folosind butonul Adaugă din zona Persoane a casetei Introducere/editare inscriere (Fig. 14), numele și prenumele, sau denumirea persoanei se vor regăsi în lista derulantă a zonei Persoane. Se recomandă repetarea procedurii de adăugare a persoanelor, pentru toate persoanele care fac parte din imobilul curent, chiar dacă anumite persoane nu vor face parte din înscrierea curentă. IMPORTANT: Se vor adăuga succesiv toate persoanele, dar numai acele persoane care au legătură cu imobilul curent (și care vor fi incluse în înscrieri în partea a 2-a sau a 3-a). Toate persoanele care au fost introduse prin procedura de mai sus, vor fi disponbile în lista persoanelor, la fiecare adăugare sau editare de înscriere în partea a 2-a sau a 3-a a cărții funciare. Așa cum se menționează și în partea inferioară a casetei înscrierii, Doar persoanele selectate (evidențiate) vor face parte din înscriere. În exemplul prezentat mai jos au fost adăugate succesiv mai multe persoane, cu rol de proprietari sau titulari ai dreptului de proprietate.

persoane rol proprietar sau titulari.png

Pentru a salva datele înscrierii curente se vor selecta numai acele persoane care fac parte din înscrierea curentă. Dacă doar anumite persoane fac parte din înscrierea curentă, pentru selecția acestor persoane se va utiliza tasta Ctrl, ca în exemplu următor:

persoane rol proprietar sau titulari1.png

După cum se poate observa, din lista persoanelor au fost selectate doar persoanele de pe pozițiile 2 și 5 deoarece doar aceste persoane fac parte din înscrierea curentă. După validarea datelor cu butonul Salvează, caseta înscrierii curente se va închide, iar programul va reveni la caseta de dialog principală (din Fig. 2), în care va afișa generic datele înscrierii efectuate, ca în imaginea de mai jos:

inscrieri in partea a 2a.png

În exemplul prezentat, denumirea generică a înscrierii include următoarele date: referința (T=teren), tipul de înscriere (Intabulare), tipul de drept (PROPRIETATE), cota fracționară (1/1) și numele, prenumele sau denumirile persoanelor care fac parte din înscrierea curentă. Orice înscriere poate fi modificată. Modificarea presupune selecția (evidențierea) ei și acționarea butonului Editează din partea dreaptă (Fig. 32). De asemenea, orice înscriere poate fi ștearsă prin acționarea butonului Sterge. De precizat că, prin ștergerea unei înscrieri, persoanele care au fost deja adăugate prin procedura anterioară, nu vor fi eliminate din imobil. Ele sunt disponibile în orice moment, fie că se adaugă o înscriere nouă, fie că se modifică o înscriere existentă.

Zona Inscrieri in partea a 3-a cuprinde același tip de controale ca și cele pentru partea a 2-a. Modul de introducere/editare/ștergere a înscrierilor decurge similar cu cel pentru partea a 2-a, dar cu specificul juridic al parții a 3-a a cărții funciare (unde se introduc notări, procese, interdicții etc).

inscrieri partea a 3a.png

În imaginea de mai sus (Fig. 33) este prezentată partea inferioară a casetei de dialog Adaugare/Editare Date imobil (din Fig. 2). În partea din stânga-jos a casetei de dialog sunt prevăzute 4 comutatoare.

Comutatorul suprafata terenului a fost diminuată este întotdeauna unul inactiv, și va apărea bifat numai atunci când, cu comanda F21 a fost selectat un imobil cu date asociate, a cărui suprafața din act, este mai mică decât suprafața măsurată. Suprafața măsurată a unui imobil reprezintă suprafața cumulată a tuturor parcelelor componente din cadrul imobilului. Practic, suprafața măsurată este suprafața poliliniei selectate.

Comutatorul sterge hasuri constructii dupa salvare este bifat implicit. Hașurarea construcțiilor din cadrul unui imobil are un rol grafic informativ, pentru a evidenția pozițiile și numărul eventualelor construcții din cadrul unui imobil. Hașurarea construcțiilor se face cu modelul de hașură tip SOLID de culoare portocalie, iar hașurile se dispun pe layerul curent. Se recomandă ca acest comutator să fie bifat, pentru a evita aglomerarea desenului cu entități suplimentare.

Comutatorul evidentiaza imobilele la apelarea comenzii este bifat în mod implicit și are strict un rol grafic de afișare pe ecran a imobilelor cu date asociate, imediat după apelarea comenzii F21. Evidențierea imobilelor se face tot prin hasuri cu modelul SOLID, care se vor amplasa temporar pe layerul HASURI_IMOBILE. Hașurarea imobilelor este un proces temporar care se menține atât timp cât este în uz comanda F21. Când se bifează acest comutator, programul afișează o casetă de dialog de forma:

setare evidentiere imobile topograph.png

După cum se poate observa, există două opțiuni. Prima opțiune, perimte hașurarea doar a imobilelor din vederea curentă. Cea de a doua opțiune, permite hașurarea tuturor imobilelor cu date asociate din desenul curent. Este evident că, atunci când în desenul curent există un număr mare de imobile cu date asociate, procesul de evidențiere a tuturor imobilelor va dura mai mult decât procesul de evidențiere (doar a) imobilelor din vederea curentă. De aceea se recomandă utilizarea primei opțiuni. Din punct de vedere practic, evidențierea imobilelor conferă cursivitate procesului de introducere a datelor.

Comutatorul creeaza copie dxf desen la fiecare salvare permite ca, după fiecare utilizare cu succes a butonului Salvează date și închide, în același loc cu desenul dwg să se genereze automat o copie dxf completă a acestuia. Se recomandă menținerea bifată a acestui comutator, pe toată durata lucrării.

Butonul Import CGXML este activ, numai atunci când a fost selectat un imobil fără date asociate, sau poate deveni activ în cazul unui imobil cu date asociate, imediat după ce au fost șterse toate înscrierile din partea a 2-a și a 3-a a cărții funciare. Butonul presupune alegerea unui fișier CGXML, din care programul va prelua integral datele juridice, dar și o parte din datele tehnice, conform unor setări de date importate din CGXML.

date importate din fisierul CGXML topograph.png

Caseta de dialog Date importate din fisierul CGXML conține un număr de 10 articole (tipuri de date) care pot fi preluate dintr-un fișier CGXML. În mod implicit, toate aceste articole sunt bifate dar, în funcție de nevoile curente, se pot bifa doar anumite date de interes. Structura datelor de import se va salva cu butonul OK și va deveni disponibilă pentru orice desen deschis ulterior.

Butonul-imagine X permite ștergerea înscrierilor și/sau a persoanelor din cadrul unui imobil. Prin utilizarea acestui buton, programul va afișa o casetă de dialog în care se pot selecta cele 3 categorii de date care pot fi șterse din cadrul imobilului, respectiv toate înregistrările din partea a 2-a, toate înregistrările din partea a 3-a și toate persoanele din lista persoanelor. Ștergerea tuturor persoanelor din lista persoanelor atrage după sine și ștergerea tuturor înregistrărilor din partea a 2-a și a 3-a a cărții funciare. Ștergerea doar a înregistrărilor din partea a 2-a sau a 3-a nu implică și ștergerea persoanelor din lista persoanelor. Caseta de dialog are următoarea formă:

stergere inscrieri si persoane topograph.png

Butonul Info personal... permite afișarea unei casete de dialog prin care se poate introduce o informație personală sub forma unui text de maxim 200 de caractere. Caseta de dialog are următoarea formă:

adaugare editare informatie persoanala imobil topograph.png

Aceasta reprezintă o facilitate prin care, un anumit imobil poate fi localizat ulterior cu comanda F24 în baza informației personale. Butonul + din dreptul casetei de editare a informației personale permite afișarea unei casete de dialog cu toate informațiile personale ale imobilelor din desenul curent (dacă ele există).

Butonul Sterge date și inchide este activ doar atunci când a fost selectat un imobil cu date asociate. Butonul permite ștergerea tuturor datelor imobilului și închiderea casetei de dialog Adaugare/Editare Date Imobil.

confirmare stergere date imobil topograph.png

Ștergerea datelor se face numai după acționarea butonului Da în caseta de confirmare din Fig. 38. Se va acorda o mare atenție utilizării acestui buton, mai ales dacă au fost introduse date.

Butonul Renunt permite renunțarea la adăugarea sau editarea datelor unui imobil. Și această operație presupune confirmarea într-o casetă de dialog de forma:

confirmare renuntare la stergere date.png

Butonul Salveaza date și închide permite salvarea tuturor datelor introduse în casetele de dialog (date generale, adresa mobil, date parcele, date construcții, date înscrieri etc). Practic în momentul acționării acestui buton, programul efectuează o serie de operații suplimentare de verificare a structurii datelor introduse. Aceste verificări sunt efectuate deoarece, cu prilejul importului unui fișier CGXML pot fi depistate o serie de probleme de structură pentru datele importate. Atunci când datele sunt corecte din punct de vedere a structurii, programul va închide caseta de dialog principală (din Fig. 2) și va afișa scurt o imagine (tip splash) de confirmare a salvării datelor, de forma:

datele au fost salvate topograph.png

În cazul construcțiilor de tip condominiu și a imobilelor cu un număr mare de puncte de contur (vertexuri) sau de înscrieri, programul va genera în același loc cu desenul un fișier de date asociat cu extensia .csg. Este obligatorie menținerea tuturor fișierelor .csg în același loc cu fișierul-desen. Dacă la un moment dat, se dorește realizarea unei copii de siguranță a desenului, se recomandă copierea inclusiv a fișierelor .csg asociate.

Etapele necesare pentru adăugarea datelor
  1. Se selectează imobilul fără date asociate (polilinie 2D închisă de pe layerul TERENURI). Apoi, în caseta de dialog Adaugare/Editare Date Imobil (Fig. 2) se vor introduce datele, în următoarea ordine:
  2. Se introduce numărul CADGEN în caseta de editare Numar CADGEN;
  3. Se selectează tipul zonei din lista derulanta Zona (numai dacă acesta diferă de tipul zonei introdus la inițializarea lucrării de cadastru general);
  4. Dacă imobilul este împrejmuit, se alege articolul împrejmuit din lista derulantă Tip imobil;
  5. Dacă, pentru imobilul selectat a fost deschisă o carte funciară în format electronic, se introduce numărul cărții funciare electronice în câmpul Ident. Electronic;
  6. Dacă imobilul selectat dispune de carte funciară veche, se completează numărul acesteia, în câmpul Nr. CF Veche;
  7. Dacă imobilul selectat are alocat un număr cadastrlal vechi se completează câmpul Nr. CAD Vechi;
  8. Dacă imobilul selectat are număr topografic, se completează câmpul Nr. topografic;
  9. Se completează – după caz – rubrica Observații teren;
  10. Dacă imobilul este situat în intravilan, sau dacă e compus din mai multe parcele din care, cel puțin una este situată în intravilan, se acționează butonul Editeaza Adresa Teren, iar în caseta de dialog a adresei (Fig. 4) se introduce adresa de intravilan a imobilului. Dacă terenul este situat în extravilan, nu mai este necesară folosirea butonului Editeaza Adresa Teren;
  11. Se adaugă parcelele din cadrul imobului utilizând succesiv butonul Adauga din zona Parcele. Pentru fiecare parcelă, se introduc datele în caseta de dialog Introducere/editare parcela (Fig. 5);
  12. Dacă există construcții în interiorul imobilului, se adaugă succesiv toate construcțiile folosind butonul Adauga din zona Construcții. Pentru fiecare construcție, se introduc datele în caseta de dialog Introducere/editare constructii (Fig. 7);
  13. Dacă în interiorul imobilului există construcții de tip condominiu, se introduc datele tuturor unităților individuale din componența acestora. Se evidențiază construcția de tip condominiu din lista derulantă a zonei Construcții. Apoi, se utilizează succesiv butonul Adaugă din zona Unitati individuale, completând corespunzător datele fiecărei unități individuale în caseta de dialog Introducere/editare unitate individuala (Fig. 9);
  14. Caseta de editare Sup din Acte este completată implicit cu suprafața măsurată a imobilului (suprafața poliliniei selectate). Dacă suprafața din acte a imobilului diferă de suprafața măsurată, în caseta de editare Sup. Din Acte se va introduce valoarea suprafeței din acte.
  15. Se acționează butonul Adaugă din zona Inscrieri partea a 2-a;
  16. În caseta de dialog a înscrierii, se acționează butonul Adaugă din zona Persoane. Acest buton se va utiliza succesiv, pentru toate persoanele care fac parte din imobil. Pentru fiecare persoană se vor introduce datele individuale și de adresă, completând pe rând datele acestora în casetele de dialog din Fig. 23 și Fig. 27. Numele, prenumele sau denumirile tuturor persoanelor introduse vor apărea în lista derulantă a zonei Persoane din caseta de dialog Introducere/editare inscriere (Fig. 14). După introducerea datelor tuturor persoanelor, se completează restul campurilor necesare înscrierii curente. Din lista derulantă a persoanelor se vor selecta doar persoanele care fac parte din înscrierea curentă. Se salvează înscrierea curentă folosind butonul Salvează. În caseta de dialog principală (Fig. 2) , respectiv în lista derulantă din zona Inscrieri partea a 2-a, va apărea denumirea generică a înscrierii efectuate. Se repetă această procedură pentru toate înscrierile în partea a 2-a necesare;
  17. După caz, se introduc și înscrieri în partea a 3-a, folosind procedura de mai sus (adaptată însă părții a 3-a), cu excepția adăugării de persoane (dacă datele acestora, au fost deja introduse).
  18. Se introduc eventualele contestații folosind butonul Contestații;
  19. Se salvează datele introduse cu ajutorul butonului Salveaza date și inchide.
Importul unui fișier CGXML pentru un imobil fără date asociate

Se selectează imobilul fără date asociate (polilinie 2D închisă de pe layerul TERENURI).

În cazul în care imobilul selectat este unul fără construcții, se poate acționa direct butonul Import CGXML din caseta de dialog principală (Fig. 2) și se va selecta fișierul CGXML dorit.

Dacă există construcții în interiorul imobilului, înainte de acționarea butonului Import CGXML, acestea vor trebui introduse explicit, folosind butonul Adauga din zona Constructii. Dacă imobilul este situat în intravilan, înainte de adăugarea construcțiilor, se recomandă introducerea adresei terenului, prin acționarea butonului Editeaza Adresa Teren. În acest fel, adresa fiecărei construcții adăugate va coincide cu adresa terenului. Se acționează butonul Adauga pentru fiecare construcție. Pentru fiecare construcție, trebuie să existe în desen polilinia aferentă (obligatoriu) în interiorul imobilului. Se va acorda o mare atenție denumirilor ce se vor atribui construcțiilor care se preiau din desen (câmpul Numar constructie din Fig. 7). Denumirile construcțiilor preluate din desen trebuie sa coincidă cu denumirile construcțiilor incluse în fișierul CGXML de importat. De exemplu, dacă fișierul CGXML cu construcții are în componeneță construcțiile (referințele) C1, C3 și C6, atunci și construcțiile adăugate înainte de importul CGXML trebuie să aibă denumirile C1, C3 și C6. De aceea, înainte de importul unui fișier CGXML cu construcții, se recomandă deschiderea acestuia cu aplicația oficială GenerareCG, pentru a verifica numerele construcțiilor incluse în fișier.

Dacă în interiorul imobilului exista construcții de tip condominiu, înainte de importul fișierului CGXML vor trebui introduse atât construcțiile (prin preluarea poliliniilor aferente din desen), cât și unitățile individuale din componența acestora. Se recomandă deschiderea prealabilă a fișierului CGXML cu aplicația GenerareCG, pentru a identifica, atât numărul și denumirile construcțiilor, dar și numărul unităților individuale din fișier. Pentru eventualele unități individuale, înainte de importul CGXML se va utiliza butonul Adaugă din zona denumită Unitati individuale. Importul unui fișier CGXML trebuie să se facă numai după introducerea construcțiilor și, după caz, a unităților individuale. Acest lucru se datorează faptului că fișierul CGXML include înscrieri pentru aceste referințe, și de aceea ele trebuie introduse în prealabil. Se acționează butonul Import CGXML și se alege fișierul CGXML corespunzător. Prin importul unui fișier CGXML nu se vor prelua eventualele coordonate ale terenului și construcțiilor, geometriile acestor referințe fiind cele preluate de program din desenul dwg.

ATENȚIE! Multe dintre fișierele CGXML descărcate din E-Terra sunt incomplete și incorecte. De aceea, după importul oricărui fișier CGXML se vor verifica toate datele importate (atât datele tehnice, ale imobilului, cât și datele juridice, inclusiv datele persoanelor importate).

După importul unui fișier CGXML programul va afișa succesiv, următoarele casete de dialog:

import fisier cgxml cu succes topograph.png

Se închid casetele de dialog informative din Fig. 40 cu butoanele OK. Apoi, în lista derulantă din zona Inscrieri partea a 2-a se selectează fiecare înscriere și se acționează butonul Editeaza. În acest fel, se verifică toate datele înscrise în caseta de dialog a înscrierii (Fig. 14). Se verifică înclusiv datele persoanelor din lista persoanelor folosind pentru fiecare persoană din lista Persoane, butonul Editeaza. Apoi, se validează datele din caseta înscrierii cu butonul Salveaza. Aceasta este o procedură obligatorie, care va trebui respectată pentru fiecare înscriere din partea a 2-a sau a 3-a importată.

În cazul fișierelor CGXML descărcate din E-Terra 3, dacă există mai multe înscrieri care includ aceeași persoană, după importul fișierului respectiv, se va constata că, persoanele pentru care există mai mult de o înscriere, pot figura de mai multe ori în lista persoanelor din caseta de dialog din Fig. 14. Aceasta este o situație specifică fișierelor CGXML descărcate din E-Terra, sau create cu aplicația GenerareCG. În cazul utilizării aplicației GenerareCG, la efectuarea unei înscrieri, persoanele introduse anterior nu se pot reutiliza, de fiecare dată fiind necesară introducerea persoanelor pentru o înscriere, indiferent dacă acestea fac parte sau nu dntr-o înscriere anterioară. Acesta este motivul pentru care, după importul unui astfel de fișier CGXML, persoanele pot apărea de mai multe ori în lista derulantă a persoanelor. De aceea, după importul unui fișier CGXML și verificarea înscrierilor importate folosind procedura de mai sus, se recomandă ștergerea persoanelor cu apariție dublă sau triplă din lista persoanelor. Înainte de ștergerea unei persoane din lista persoanelor, va trebui să ne asigurăm că acea persoană (poziție din listă) nu mai face parte din nicio înscriere.

După verificarea tuturor înscrierilor importate, se recomandă verificarea restului de date pentru parcele, construcții, prezența numărului CADGEN și a suprafeței din acte (completată corect). Apoi, în caseta principală din Fig. 2 se acționează butonul Salveaza și închide. Cu prilejul salvării datelor, programul va efectua o serie de verificări de structură a datelor importate și editate. În cazul unor inatvertențe, programul va afișa succesiv mesaje informative cu erorile depistate, iar acestea vor trebui remediate corespunzător.

Publicat in data de 26 Jan 2022 | Distribuie articolul pe: