Lista noutăților și îmbunătățirilor incluse în TopoGraph 8.0 și CADGen 3.0

Urmatoarea lista este o prezentare generala a modificarilor aduse noilor versiuni lansate ale TopoGraph si CADGen, respectiv 8.0 si 3.0, care modernizeaza si simplifica cele mai frecvent utilizate caracteristici. Acestea sunt bazate pe feedback-ul clientilor, sondaje si date analitice care prioritizeaza eforturile noastre.

1. Comandă nouă  IEACTE

Această comandă poate fi apelată din submeniul Lista comenzi suplimentare sau prin tastarea la promptul de comandă a cuvântului IEACTE și permite importul și/sau exportul actelor de proprietate sau posesie introduse într-un sector cadastral (desen dwg). După apelarea comenzii, programul va afișa o casetă de dialog a opțiunilor de import/export.

Prin utilizarea butonului [Selectare fisier .csv] din zona de export programul va afișa o casetă de dialog pentru salvarea fișierului csv al actelor de proprietate (de ex. ActeSector145.csv). Dacă pentru exportul actelor se selectează un fișier csv existent, programul va proceda la adăugarea datelor în respectivul fișier, nu la suprascrierea acestuia. În cazul utilizării butonului [Selectare fisier .csv] din zona de import, programul va permite selecția unui fișier csv al actelor pentru utilizarea acestor date și în sectorul cadastral curent. Din punct de vedere practic, utilizarea importului se recomandă în cazul când se începe un sector cadastral nou, dintr-un UAT în care a fost finalizată o lucrare de cadastru sistematic, iar din sectorul finalizat au fost exportate în prealabil actele de proprietate sau posesie.


2. Căutarea rapidă a unui act de proprietate/sau posesie

În cadrul comenzii [F21. Adăugare/Editare date imobil], pentru adăugarea sau editarea unei înscrieri, dacă se dorește utilizarea unui act de proprietate existent, în caseta de dialog Selectare Act a fost adăugat un câmp pentru indroducerea (tastarea) numărului de act și un buton-imagine pentru localizarea rapidă a actului respectiv, ca în imaginea alăturată.

Pentru utilizarea unui act existent, fie se utilizează lista derulantă a numerelor de acte deja introduse sau importate, fie se tastează numărul actului direct în caseta Număr act și se apasă Enter sau butonul-imagine. Prin alegerea unui act existent, componența acestuia se va afișa în zonele Data act, Tip act și Observații act, iar utilizarea butonului [OK] sau a tastei Enter permite preluarea automată în înscrierea curentă a tuturor datelor actului selectat.


3. Comanda nouă CSVACTE

Această comandă poate fi apelată din submeniul Lista comenzi suplimentare sau prin tastarea la promptul de comandă a cuvântului CSVACTE și permite crearea unui fișier csv al actelor de proprietate sau posesie dintr-un sector cadastral. După apelare, comanda afișează o casetă de dialog care permite introducerea succesivă a actelor de proprietate, editarea și /sau ștergerea acestora.

Butonul [Salvare fisier csv] permite salvarea fisierului de acte cu numele implicit propus FisierActe.csv. Alegerea unui fisier csv existent presupune completarea acestuia cu noile date introduse (nu suprascrierea lui). Comanda poate fi folosită dacă se dorește trecerea în mediul digital a actelor unui sector cadastral, înainte de finalizarea lucrului la geometrii și preluarea automată a datelor actelor la introducerea în program a tuturor datelor.


4. Reținerea numărului de tarla la introducerea datelor unei parcele

În caseta de introducere/editare a datelor unei parcele din cadrul comenzii [F21. Adaugare/Editare date imobil] a fost amplasat un comutator ce permite reținerea ultimului număr al tarlalei. Având în vedere faptul că majoritatea lucrărilor de cadastru sistematic se desfășoară pe fostele zone cooperativizate în care au fost emise titluri de proprietate, reținerea numărului de tarla permite scurtarea timpului de introducere a datelor noii parcele (fie din cadrul aceluiași imobil, fie din cadrul unui alt imobil).


5. Reținerea tipului de înscriere, a tipului de drept și a modului de dobândire pentru utilizarea ulterioară la o nouă înscriere în partea a 2-a a cărții funciare

În cadrul comenzii [F21. Adaugare/editare date imobil], atunci când se urmărește adăugarea unei înscrieri noi sau editarea unei înscrieri existente în partea a 2-a a cărții funciare, în caseta datelor aferente acestor înscrieri a fost amplasat un comutator conform imaginii următoare:

Prin bifarea comutatorului retine tip inscriere, tip drept si mod dobandire pentru viitoarea utilizare și acționarea butonului [Salveaza], aceste poziții vor fi propuse ca implicite atunci când se reutilizează butoanele [Adauga] sau [Editeaza] pentru o înscriere în partea a 2-a a cărții funciare. Această opțiune a fost introdusă în scop de creștere a vitezei la adăugarea/editarea de înscrieri cu caracter repetitiv.


6. Comanda [F24. Localizeaza imobil in plan] include un nou criteriu de localizare a imobilelor: categoria de folosință

În cadrul comenzii [F24. Localizeaza imobil in plan], a fost introdus criteriul nou de localizare după categoria de folosință, ca în imaginea de mai jos.

Totodată, după localizarea imobilelor, indiferent de criteriul de localizare utilizat, caseta opțiunilor pentru obiectele localizate include un buton nou denumit [Coloreaza obiectele] ca în imaginea următoare.

Prin acționarea butonului [Coloreaza obiectele], programul va afișa o casetă de alegere a unei culori de bază din gama Index color, culoarea propusă implicit fiind cea roșie. Efectul constă în colorarea poliliniilor imobilelor localizate conform culorii selectate. Poliliniile revin la culoarea BYLAYER daca se editeaza/salveaza datele atasate cu comanda F21.


7. Prin utilizarea comenzii [F22. Genereaza anexe cadastru] fișele de date ale imobilelor se pot genera atât pe format vedere (implicit), cât și portret

După apelarea comenzii [F22. Genereaza anexe cadastru] și alegerea fișelor de date ale imobilelor, caseta de opțiuni a fișelor de date include de acum și posibilitatea de alegere a formatului fișelor de date, respectiv vedere sau portret, ca în imaginea următoare.


8. Fișierele tip .kml salvate cu opțiunea Afișează polilinii 2D în Google Earth din cadrul comenzii [H15. Google Earth…] pot fi utilizate și în aplicația web gratuită Google My Maps (opțiune disponibilă doar pentru TopoGraph8.0)

Opțiunea Afișează polilinii 2D în Google Earth din cadrul comenzii H15 presupune salvarea fișierului kml aferent poliliniilor 2D selectate de pe ecranul grafic. În cazul în care poliliniile selectate reprezintă imobile cu date asociate din cadrul unui sector cadastral, fișierul kml salvat poate fi utilizat cu scop de localizare, analiză, și chiar navigare în cadrul aplicației web gratuite Google My Maps. Această aplicație este disponibilă la adresa de url: https://www.google.com/mymaps.

Pas 1 | Accesul în aplicația My Maps presupune existența unui cont Google pentru logarea în aplicație.

Pas 2 | După acționarea butonului +CREATE A NEW MAP aplicația permite importul unui fișier kml.

Pas 3 | După importul fișierului kml aferent sectorului cadastral programul oferă posibilitatea afișării unui tabel de date (Open data Table).

Pas 4 | În cazul imobilelor cu date asociate din sectorul cadastral, tabelul de date (data table), include atât numerele cadgen ale imobilelor, cât și categoriile de folosință ale acestora.

Pas 5 | Butonul [Preview] oferă posibilitatea de afișare a hărții în browser; în cazul utilizării de dispozitive mobile (telefon sau tabletă cu GPS) harta poate fi utilizată în scop interactiv putând afișa inclusiv poziția din teren a dispozitivului (utilizatorului). Datele atașate imobilelor (ID-ul și categoria de folosință) pot fi afișate individual prin selectarea geometriei acestora.

Pas 6 | Elementele din hartă pot avea o etichetă, și pot fi grupate după un criteriu. Dacă punem la etichetă atributul , adică ID-ul de cadastru sistematic, și le grupăm după câmpul adică categoria de folosință, obținem o reprezentare mult mai intuitivă a sectorului. Culorile și grosimile de linie se pot stabili separat pentru fiecare imobil sau grup de imobile.

Pas 7 | ATENȚIE: este indicat să dezactivați traducerea automată a Google, altfel puteți avea surpriza ca (de exemplu) la categoria de folosinta DRUM dvs. să aveți pe ecran cuvântul “TOBA” = echivalentul in lb. engleză a lui DRUM din lb. romană.

Pas 8 | Harta astfel creată poate fi partajată, de la butonul SHARE, iar link-ul poate fi deschis din orice locație unde există semnal Wi-Fi sau GSM.

Google oferă mai multe hărți de bază, cea mai intuitivă probabil este vederea din satelit: