Noutati topocom

Scara plan | Caroiaj topografic | Inserare format plansa

Buna ziua,

Astazi vom continua cu prezentarea a 3 comenzi din aplicatia TopoGraph 8.0, dupa cum urmeaza :

COMANDA A1. Scară plan

comanda scara plan.PNG

Această comandă permite alegerea scării planului topografic. Scările de lucru pe care aplicația le permite sunt conform ferestrei de mai jos:

scara plan.PNG

Scara planului topografic poate fi setată în orice moment. Odată setată, valoarea acesteia va avea efect asupra diametrului entităților de tip POINT (prin control automat al variabilei de sistem PDSIZE), și a scării tipurilor de linii încărcate în desenul curent (prin controlul variabilei de sistem LTSCALE). După setarea unei scări a planului topografic, opțiunile grafice ulterioare vor fi adaptate la scara curentă (de exemplu în cazul inserării simbolurilor topografice, a adnotărilor cadastrale, a formatelor de planșă standardizate, a pasului și dimensiunii caroiajului topografic, a dimensiunilor tabelelor de coordonate, a textelor reprezentând numerele punctelor, a textelor aferente cotelor și codurilor etc.). Factorii de scară din zona Scări plot sunt utilizabili pentru cazul în care imprimarea se face din spațiul model (Model Space). Concomitent cu setarea scării planului topografic, programul va crea un stil de cotare liniară cu dimensiuni adaptate scării planului (de exemplu STG1000 pentru scara 1:1000, STG500 pentru scara 1:500, STG2000 pentru scara 1:2000 etc). Stilul de cotare creat automat va fi setat ca stil curent în care textele cotelor vor avea înălțimi adaptate scării planșei, iar textele vor conține sufixul m (de la metru). Totodată, textele reprezentând mărimile cotelor vor fi afișate cu două zecimale, la fel ca în imaginea următoare:

marimea cotelor.PNG

COMANDA A2. Caroiaj topografic

caroiaj topografic.PNG

Această comandă permite desenarea caroiajului topografic prin două moduri: fie prin specificarea a două puncte diagonale (cazul caroiajului rectangular), fie prin selecția unei polilinii 2D închise ce include zona de caroiat (cazul caroiajului poligonal). După apelarea comenzii va fi afișată o casetă de dialog de forma celei de mai jos:

optiuni caroiaj.PNG

Caroiajul rezultat va fi reprezentat pe plan prin marcaje de forma unor cruciulițe de 6x6mm sau 10x10mm. Pasul de caroiere va fi adaptat scării de lucru (de ex. 5m pentru scara 1 la 50 (1:50), 50m pentru scara 1 la 500 (1:500), 100m pentru scara 1 la 100 (1:1000), 200m pentru 1:2000 etc). În cazul caroiajului rectangular, după indicarea prin pick cu mouse-ul a colțurilor diagonale, se poate opta pentru construirea unui caroiaj fără chenar, cu chenar interior sau cu chenar exterior. Chenarul interior se va poziționa astfel încât punctele diagonale indicate prin pick cu mouse-ul vor fi puncte exterioare ale chenarului. Caroiajul topografic rezultat va fi inserat sub forma unei singure entități de tip Block Reference, ceea ce va permite în orice moment ștergerea globală a acestuia. După alegerea opțiunii rectangular și confirmarea cu OK, la promptul de comandă se vor afișa mesajele următoare:

Command: A2

--> Pick primul colt caroiaj: se specifică prin pick cu mouse-ul primul colț al caroiajului

--> Pick al doilea colt caroiaj: se specifică prin pick cu mouse-ul al doilea colț al caroiajului

chenar caroiaj.PNG

După alegerea opțiunii poligonal și confirmarea cu OK la promptul de comandă se va afișa mesajul:

Command: A2

--> Selectati polilinia 2D inchisa: se selectează polilinia 2D închisă pentru desenarea caroiajului

caroiaj polilinii.PNG

COMANDA A3. Inserare format planșă

inserare format plansa.PNG

Această comandă permite inserarea în desenul curent a unui format de desen tip ISO A0, A1, A2, A3 (portret sau vedere) și A4 (portret sau vedere). După apelarea comenzii se va lansa următoarea casetă de dialog:

optiuni inserare format.PNG

Formatul de desen standardizat se va insera ca entititate de tip Block Reference, indicând prin pick cu mouse-ul punctul de inserare ales din caseta de dialog. De asemenea, comanda permite desenarea chenarului planșei care se dispune în mod implicit la 10 mm față de marginea exterioară a formatului. Excepție fac formatele standardizate tip ISO A3 și A4 pentru care, pe latura din stânga, chenarul se va amplasa la 20 mm de marginea planșei (pentru îndosariere). După apăsarea butonului Pick punct inserare, la promptul de comandă se va afișa următorul mesaj:

Command: A3

--> Pick punct centru format: se specifică punctul central al planșei prin pick cu mouse-ul

sau

Command: A3

--> Pick colt stanga-jos format: se specifică colțul din stânga-jos al planșei prin pick cu mouse-ul

Marginea exterioară a formatului de desen va avea întotdeauna grosimea zero, iar chenarul va avea o grosime de 0.5 mm indiferent de scara planșei.

Publicat in data de 04 Sep 2019 | Distribuie articolul pe: